Visita

Konceptet Världens jobb drivs av Visita som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom hotell, restaurang, camping, skidanläggningar och andra delar av besöksnäringen. På Världens jobbs sajt (www.varldensjobb.se) kan du läsa mer om utbildningarna, träffa elever som går gymnasiet och se vad de gör efter utbildningen.

Tryckt material för beställning
Komplettera med digitala material
Alla nedanstående digitala filer, mejlas automatiskt ut till din registrerade e-postadress inom en vecka efter lagd beställning. Du kan också ladda ner dem direkt här.
1 min med receptionschefen Johanna

Johanna pluggade Hotell- och turismprogrammet. Nu jobbar hon som receptionschef i Köpenhamn

Edvin Testar - Hotellreceptionist!

Häng med när influencern Edvin Törnblom får testa sin barndomsdröm, att få jobba som hotellreceptionist på The Winery Hotel. Hur tar man sig an jobbiga kunder? Har kunden alltid rätt? Vad är det roligaste på jobbet? Det och mycket mer i det första avsnittet av Edvin Testar! Vill du läsa mer om hur det är att jobba på hotell?

Student Stories - Ebba som går HT

Träffa Ebba som pluggar på Hotell- och turismprogrammet.

Möt Gustav Leonhardt - sous chef på Den Gyldene Freden

Vid 22 års ålder är han ansvarig för maten på anrika Den Gyldene Freden och har skördat stora framgångar i internationella sammanhang.

Nicolina om livet som kock

Nicolina pluggade Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Hör om hennes resa från studier till arbete som kock på stjärnkrog i Malmö.

Student Stories - Ida som går RL

Träffa Ida som pluggar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.


Intervju med Visita

I den här intervjun får vi veta lite mer om Visita och deras material och satsningar mot kommande arbetstagare.

Kan du berätta lite mer om er verksamhet?

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingplatser, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som branschorganisation hjälper Visita företagen att växa och utvecklas och är besöksnäringens företrädare i politiska frågor. Vi arbetar för att lagar, regler och affärsvillkor ska utformas så att näringen ges ännu bättre möjligheter – och uppfattas som den tillväxt- och jobbmotor vi faktiskt är.

Hur är ert material upplagt?

Vårt material fokuserar på hur gymnasieutbildningarna RL och HT är en ingång till en fantastisk bransch som befinner sig i ständig utveckling och där de som arbetar i branschen får möjligheten att utvecklas i samma takt. Karriärmöjligheterna är i det närmaste oändliga och slutar inte vid självklara yrken som kock eller receptionist – de innefattar allt från konditor och bergsguide till hotellchef och eventplanerare. Och branschen växer så det knakar – både i Sverige och internationellt. Var man än befinner sig i världen finns det jobb. 

Hur ser ni på ert uppdrag gentemot skolan och varför är det viktigt för er att kommunicera med dem?

Kommunikationen med skolorna är oerhört viktig för att säkerställa att utbildningarna möter branschens behov. Det är just därför vi bland annat tillsammans med skolan och branschen tagit fram en kvalitetssäkring av gymnasieutbildningarna RL och HT. Visita vill också, genom att stärka kvaliteten på utbildningarna, skapa mer attraktiva utbildningar som fler vill läsa med målet om att fler också vill stanna och arbeta i världens roligaste bransch. 

Peter Thomelius, Visitas Chef för kompetens- försörjning – ansvar för utbildning
Lärarröster om materialet
  • Materialet ger en väldig positiv förebild som ger eleverna inspiration och hopp om framtiden.
  • Tydliggör möjligheterna inom branschen.
  • Bästa- bra upplägg, lagom och tydlig information.
  • Väldigt varierat hur jag använder det. Men det är bra att ha i samband med samtal och vissa lektioner där vi pratar yrke- och arbetsliv.