Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

På Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är ungas villkor och civilsamhällets förutsättningar alltid i fokus. Här växer kunskap fram som beslutsfattare använder när de prioriterar insatser för unga och för civilsamhället. Vi sprider kunskapen i mötet med människor, på såväl nationell som europeisk nivå. Vi fördelar också statsbidrag som ger små och stora organisationer möjlighet att genomföra sin verksamhet. Vi ger också unga möjlighet att arbeta som volontär, studera eller praktisera i ett annat europeiskt land. 
Tryckt material för beställning
Komplettera med digitala material
Alla nedanstående digitala filer, mejlas automatiskt ut till din registrerade e-postadress inom en vecka efter lagd beställning. Du kan också ladda ner dem direkt här.
Rätt att veta

Rätt att veta! – Hedersrelaterat våld och förtryck är en webbutbildning för dig som möter och samtalar med unga som utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Utbildningen är kostnadsfri, innehåller konkreta verktyg och fungerar som ett stöd för att kunna skapa trygga och inkluderande samtal

Rätt att veta-fördjupning SRHR & Trauma

Möter du unga som upplevt trauma? Behöver du verktyg för att bli bättre på att prata om sexuell och reproduktiv hälsa (SRHR)? Rätt att veta! erbjuder två fördjupningsutbildningar med inspirerande föreläsningar och tips om metoder för att samtala med unga om dessa ämnen. Utbildningarna tar cirka en timme vardera att genomföra.

Rätt att veta!

Utbildningspaketet Rätt att veta!

Rätt att veta-seminarium om unga, heder och psykisk hälsa

11 oktober: Du får kunskap om vilka som löper högre risk än andra att utsättas. På seminariet får du också konkreta tips och verktyg för hur du kan stötta och prata med unga.

Rätt att veta - Seminarium om unga och sexuell utsatthet

25 oktober: Du får konkreta tips och verktyg för hur du kan stötta och prata om sexuell utsatthet med de unga du möter.


MUCF: Rätt att veta! - Seminarium om unga, heder & psykisk hälsa

Inom utbildningspaketet Rätt att veta! erbjuder vi nu ett kostnadsfritt digitalt seminarium om unga, heder och psykisk hälsa.

Alla unga har rätt att skyddas från våld och kontroll. Ändå finns det unga som lever med det i sin vardag.

Datum/tid
2024-10-11 8.30 – 11.45

På seminariet får du som yrkesverksam, blivande yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om hur unga kan påverkas psykiskt av att leva med hedersnormer. Du får kunskap om vilka som löper högre risk än andra att utsättas. På seminariet får du också konkreta tips och verktyg för hur du kan stötta och prata med dessa unga.

Anmäl dig här
MUCF: Rätt att veta! - Seminarium om unga, heder & psykisk hälsa

MUCF: Rätt att veta! - Seminarium om unga & sexuell utsatthet

Inom utbildningspaketet Rätt att veta! erbjuder vi nu ett kostnadsfritt digitalt seminarium om unga och sexuell utsatthet.

Alla unga har rätt att skyddas från sexuellt våld, utnyttjande och kränkningar. Ändå händer det, både i ungas fysiska vardag och i deras digitala miljöer.

Datum/tid
2024-10-25 8.30 – 11.45

 

På seminariet får du som yrkesverksam, blivande yrkesverksam eller ideellt engagerad kunskap om vad sexuellt våld och utsatthet är samt vilka unga som löper högre risk än andra att utsättas. Du får konkreta tips och verktyg för hur du kan stötta och prata om sexuell utsatthet med de unga du möter. På seminariet får du också inspiration för hur du tillsammans med andra kan göra skillnad.

Anmäl dig här
MUCF: Rätt att veta! - Seminarium om unga & sexuell utsatthet

MUCF: Webbutbildning Öppna skolan

Öppna skolan är en utbildning normer, inkludering, och hbtqi-perspektivet som riktar sig till såväl skolpersonal som beslutsfattare.

Upplägg

Kursen består av tre delar:
1. Förstå
2. Förändra
3. Workshop

Innehåll

Utbildningen ger er förståelse och kunskap för hur begränsande normer kan leda till utsatthet för hbtqi-elever och kunskap om hur skolan kan förebygga detta genom att arbeta aktivt med normmedvetenhet och inkludering. Utbildningen kan göras på egenhand eller tillsammans.

Utbildningens workshop-del innehåller arbetsmallar som hjälper er att driva ett systematiskt arbete för att utveckla arbetet med hbtqi-frågor. Dessa rekommenderar vi att ni genomför tillsammans. De är fristående och kan göras i önskad ordning. Avsätt ca 60 minuter per arbetsmall. 

Tidsåtgång

Webbutbildningen tar cirka 60 minuter + tid för det systematiska arbetet.

Villkor för genomförande

Gör klart alla utbildningsavsnitt och svara på utvärderingen. När du är klar låser du upp ett kursintyg.

Resurser

Ifyllningsbara PDF:er
Länkar till fortsatt läsning

Anmäl dig här
MUCF: Webbutbildning Öppna skolan
Lärarröster om materialet
  • Ett inkluderande material som är gjort för att tilltala alla oavsett identitet, sexualitet eller etnicitet
  • Känner till avsändaren sedan tidigare och är trygg med att de ger ut bra material
  • Ett bra material att utgå ifrån i arbete med ungdomar och som stöd för planering av lektioner i värdegrundsfrågor
  • Våra deltagare har ofta inte hört talas om MUCF. Genom att ha fått tillgång till bland annat detta material har flertalet insett vilken bra resurs MUCFs olika publikationer, material, kurser och webbplats är i deras kommande yrke.
  • Känner till avsändaren bra sen tidigare och är trygg med att de ger ut bra material
  • Kunskap om flera alternativa vägar att söka svar på känsliga frågor
  • Det bästa är tydligheten i upplägget, ordlistorna till varje del och tillgången till det digitala materialet på youmo.se Inga förbättringsförslag